Kako odabrati agregat za struju?

Kako odabrati agregat za struju?

Da biste kupili agregat za struju koji će najbolje odgovarati vašim potrebama, potrebno je odgovoriti na nekoliko pitanja:

Da li ćete agregat za struju koristiti povremeno ili svakodnevno?
Za povremeno korištenje preporučamo plavu hobi liniju Endress agregata za struju snage 1,1-5,5 kVA . To su prenosivi benzinski agregati sa sinhronim alternatorima visokog učinka, velikog spremnika, AVR regulacijom napona te ručkama i kotačima za lako manevriranje. Za ozbiljan rad potreban vam je profesionalni agregat za struju.

Odabrati tip motora benzin ili dizel:
Agregat za struju s benzinskim motorom treba odabrati za mobilnu uporabu agregata i kada se očekuje samo rad u prosječnom razdoblju, za promjenjiv rad. Agregati za struju s dizel motorom su teži i čvršći te su stoga prikladniji za dulje vrijeme rada – cjelodnevni rad. Potrošnja goriva je manja kod dizel agregata za struju.

Odabrati način startanja: potezno uže ili elektro start

Broj okretaja u minuti:

 • Agregati za struju s 3000 okretaja u minuti, benzinski ili dizel motor
  – Motori za svakodnevnu upotrebu: oko 4 – 10 sati
  – Radni ciklus: oko 3000 – 5000 radnih sati
  – Primjene: gradilišta, stručni zanati, izgradnja cesta
 • Agregati za struju s 1500 okretaja u minuti, dizelski motori
  – Motori za stalni rad: 24 sata
  – Radni ciklus: 10.000 – 20.000 radnih sati
  – Primjene: strujno i hitno napajanje

Uvjeti rada:
U kakvim uvjetima će raditi agregat? Je li vam dovoljna osnovna zaštita IP23 ili najbolja zaštita od vode i prljavštine IP54? Za najekstremnije uvjete rada odaberite DIN agregate namjenjene vatrogascima i napravljene prema DIN 14685-1.

Snaga:
S obzirom na snagu potrošača treba odabrati snagu agregata za struju

 Za koje potrošače trebate agregat za struju?
Klasični profesionalni agregati za struju namijenjeni su za pokretanje električnih alata, vrtnih alata, pumpi i sl. Ukoliko Vam je potrebno da agregat osim njih može napajati strujom i kuću, radionicu ili sl. (elektronički i induktivni uređaji) odaberite Duplex agregat za struju. Agregati za struju iz Endress Duplex linije imaju Endress ECOtronik sustav. ECOtronik kontrolira brzinu motora tako što daje maksimalni učinak i stabilan napon (230V, + / – 1% ) za napajanje osjetljivih potošača (uređaj za zavarivanje, kompjuteri, TV, stereo sistemi, instalacije grijanja, itd). Klasični agregati za struju imaju fluktuaciju + / – 10%.

Share this post?